Poučne igrače so največkrat povsem preproste

Poučne igrače so največkrat povsem preproste

March 13, 2017 0 By admin

Razvoj otroka zahteva osvajanje in učenje najrazličnejših veščin in spretnosti, tako gibalnih kot kognitivnih. A če mislite, da je lahko napredek najboljši in najhitrejši, če otroku nudite vso sodobno tehnologijo, se motite. Tiste didaktične oziroma poučne igrače, ki lahko v prvih letih življenja kar najbolj vplivajo na kakovost igre in s tem učenja skozi igro, niso visoko tehnološke. Ravno nasprotno: pogosto gre za povsem osnovne, preproste igrače, ki niso novost, saj smo se z njimi igrali že starši sami.

Poučne igrače za najrazličnejša področja

Otroci se morajo v predšolskem času, ko je igra zanje najbolj pomembna, sprva razviti na gibalnem področju. Pri pol leta so sposobni samostojno sedeti, malo kasneje pričnejo s plazenjem, pri enem letu shodijo. A osvojiti je treba še toliko drugih gibalnih vzorcev! Tek, poskoki in plezanje so gotovo med njimi, prav tako pa tudi metanje, lovljenje in brcanje žoge. Med najboljše poučne igrače, ki pomagajo razvijati občutek za gibanje, za orientacijo in ravnotežje, tako spadajo žoga, skiro, kolebnica hulahop in druge, nekoliko bolj specifične igrače in pripomočki, s katerimi se spodbuja gibanje oziroma groba motorika. Celo igra kot je ristanc je odlična, pa zanjo ne potrebujemo tako rekoč ničesar – a otroku pomaga, da se nauči skakati po eni nogi.

poučne igrače

Poučne igrače skrbijo tudi za razvoj fine motorike oziroma za tako imenovane ročne spretnosti. Dojenček najprej vsako stvar zgrabi v pest, nato se nauči tako imenovanega pincetnega prijema s palcem in še enim od prstov (kazalcem ali sredincem). A prsti se lahko naučijo tudi drugih spretnosti. Koordinacijo med očmi in prsti se lahko razvija z zabijanjem žebljičkov, postavljanjem domin, gradnjo stolpov iz kock…

Kaj pa kognitivni razvoj in socialna interakcija? Oboje zelo dobro razvijajo poučne igrače v obliki preprostih družabnih iger, pri katerih je treba poznati barve, se naučiti šteti, ločevati oblike, iskati pare in zaporedja … Družabne igre so namenjene več osebam, torej je poskrbljeno tudi za učenje komuniciranja in interakcije.
Kaj pa domišljijska igra? Če se otrok rad pretvarja, da živi na viteškem gradu, potem so lahko priročni gumijasti meči in pajčolani za princese, a običajno potrebščin za domišljijsko igro niti ni treba kupovati. Dovolj je nekaj starih oblačil, morda kakšna barva za obraz, pa ni nikoli dolgčas.

Elektronske poučne igrače

Seveda se napredku ne velja izogibati, torej tudi brez elektronskih igrač ne gre. Ni nujno, da imamo pri tem v mislih zgolj računalniško tablico, na kateri so najrazličnejše poučne igre. Pozabiti ne gre niti na sintetizatorje in druge glasbene igrače, na pojoče medvedke, ki otroka učijo pesmic in besed, hkrati pa ga tolažijo pred spanjem…

V isti kategoriji: