Pripomoček za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti

Pripomoček za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti

June 19, 2023 Off By admin

Če so vaši zobje povsem zdravi in lepega videza, ste verjetno eden od redkih srečnežev, ki z zobmi nima težav. Kljub temu pa je še kako pomembno, da svojega zobarja redno obiskujete. Včasih se namreč zgodi, da menimo, da je z našimi zobmi vse v najlepšem redu, potem pa strokovnjak ugotovi kakšno težavo, ki se lahko razvije tudi v resnejšo bolezensko stanje ustne votline.

Veliko pa je takšnih ljudi, ki nikakor niso zadovoljni z izgledom zob. Vse pogosteje se tudi odrasle osebe odločajo za zobni aparat – to je pripomoček za odpravljanje zobnih pa tudi čeljustnih nepravilnosti.

Na kakšen način deluje aparat za zobe

Zobni aparat na zobe deluje z ustrezno silo, tako da se ti pričnejo premikati v želeno smer. Na voljo so sodobne hitre pa tudi manj vidne ortodontske metode oziroma rešitve, ki so pripeljale torej do tega, da se vse več odraslih odloča za poravnavo svojih zobnih nepravilnosti. Vsi vemo, da so bili aparati za zobe nekdaj domena zlasti mlajših otrok.

snemljivi zobni aparat
Vaš ortodont vam bo svetoval ali je za vas bolj primeren fiksen ali snemljivi zobni aparat.

Na voljo je veliko vrst zobnih aparatov. V grobem pa takšen pripomoček lahko delimo na snemljivega in nesnemljivega oziroma fiksnega. Kaj je bolje izbrati, pa vam bo zagotovo svetoval in zaupal vaš ortodont.

Spoznajte fiksni zobni aparat

Za fiksni zobni aparat je značilno, da je nesnemljiv in da si ga torej pacient ne more kar sam odstraniti, ko bi to želel. Namesti ga lahko samo ortodont, aparat pa mora ostati nameščen do konca ortodontskega zdravljenja.

fiksni zobni aparat
Fiksni zobni je nesnemljiv in ga namesti lahko samo ortodont, aparat pa mora ostati nameščen do konca ortodontskega zdravljenja.

Fiksni aparati za zobe so praviloma sestavljeni iz nosilcev. Ti se prilepijo na zobe in jim pravimo tudi zvezdice. Skozi njih pa je napeljana posebna žica v obliki loka. Ta poteka od nosilca in pritiska torej na zobe. Dandanes proizvajalci takšnih pripomočkov za zobe razmišljajo tudi o tem, kako bi jih izdelali, da bi bili videti čim bolj neopazni.

Prednosti snemljivega zobnega aparata

V primerjavi s fiksnim zobnim aparatom pa se snemni lahko sname.

  • To pomeni, da ga kadar koli in kjer koli lahko preprosto vzamete iz ust. To pomeni, da si pacienti v tem primeru torej lahko sami vstavljajo in snemajo pripomoček za ravnanje zob iz ust.
  • Pri zdravljenju s snemnim zobnim aparatom je ključni, da je v ustih dovolj dolgo časa. V nasprotnem primeru je ortodontsko zdravljenje lahko bistveno daljše.

Kaj so zobne luske?

Nekateri menijo, da so zobne luske lahko najhitrejša pot do čudovitega nasmeha in do povrnitve samozavesti. So namreč odlično nadomestilo za poškodovane zobe, za neenakomernosti, prav tako za različne vrste razpok.

Luske za zobe so zelo dobro odporne na madeže, na zabarvanost pa tudi na skelenje. Predstavljajo lahko dolgotrajno rešitev, seveda le ob primerni ustni higieni.

Popolna preobrazba nasmeha z zobnimi luskami

Poleg zobnih lusk vam lahko tudi zobne prevleke omogočijo zelo hitro pa tudi preprosto pot do popolne preobrazbe vašega nasmeha. Luske za zobe so torej dobrodošla izbira, ko je na primer treba v ustni votlini popraviti manjše estetske nepravilnosti, kot je denimo zapiranje razmakov med zobmi.

zobne luske za lep nasmeh

Zobna luska je odlična izbira tudi v primeru, če se soočate s težavo, kot je sprememba oblike zoba ali pa barve. Če pa so vaši zobje oslabljeni zlasti zaradi kariesa ali pa številnih plomb, se je seveda primerneje odločiti za zobne prevleke.

Kaj pomagajo odpraviti luske za zobe?

Zobne luske, prav tako tudi zobne prevleke, lahko v vaši ustni votlini dobro poskrbijo za številne težave oziroma nepravilnosti. V prvi vrsti vam pomagajo odpraviti nepravilno obliko zob, nezaželeno barvo zob. Prav tako na izjemno učinkovit način poskrbijo za manjše in večje poškodbe na zobeh.

Zobne luske in prevleke se zelo dobro obnesejo tudi v primeru razmikov med zobmi. Prednosti omenjenih rešitev na področju zobozdravstva pa je še mnogo več, kot smo jih uspeli omeniti. Čas je, da si svoj termin rezervirate za posvet in pregled pri strokovnjakih, ki vam bodo znali povedati, ali so zobne prevleke in luske lahko dovolj dobra rešitev tudi za vaše težave v ustni votlini.

Izdelovanje zobnih lusk

Luske za zobe iz keramike so torej lahko prvovrstna rešitev za zabarvane, odlomljene, premajhne, obrabljene in na videz neprivlačne zobe.

Kako ta zobozdravnik izdeluje zobne luske za zvezdnike

Ključna prednost takšne metode je, da se za izdelavo zobnih lusk zob samo minimalno obrusi, in sicer zgolj na njegovi sprednji strani. Na drugih ploskvah zoba brušenje ni potrebno in se torej zob na teh mestih pusti povsem nedotaknjen.

V isti kategoriji: