Oralna kirurgija za bolj zdrav in sproščen nasmeh

Oralna kirurgija za bolj zdrav in sproščen nasmeh

June 20, 2022 Off By admin

Zagotovo besedna zveza oralna kirurgija pri večini vzbuja strah in trepet. Kljub temu pa v sodobnih stomatoloških klinikah poskrbijo za to, da so kirurški postopki kar se da prijazni, neboleči. Opravljeni s namreč pod lokalno anestezijo. Storitve s področja zobne ter oralne kirurgije pa praviloma opravljajo specialisti oralne kirurgije ter specialisti maksilofacialne kirurgije.

Oralna kirurgija nam torej ponuja vrsto storitev, ki nam omogočijo bolj zdrav pa tudi veliko bolj sproščen nasmeh. Med takšne storitve se na primer uvršča tudi apikotomija. To je vrsta kirurškega posega, pri katerem se odstrani od zobne korenine najbolj oddaljen del korenine oziroma koreninski vršek. Med pogostejše posege so vključeni še ekstrakcija zoba, odstranitev modrostnika, vstavitev implantata, lasersko odstranjevanje levkoplakije.

Za odpravo številnih težav je mogoče izvesti različne posege ustne kirurgije.

Kaj je ekstrakcija zoba?

Ekstrakcija zoba velja za nekoliko manjši poseg. Pri njem se izrasli zob, ki ga ne moremo več pozdraviti in ohraniti, odstrani s pomočjo ustreznih inštrumentov. Vzroki za takšen poseg, ki ga nudi oralna kirurgija, so najpogosteje obolenja zob ali pa obolenja obzobnih tkiv. Včasih je vzrok lahko tudi zdravstveno stanje celotnega organizma.

Ekstrakcija se praviloma opravi v lokalni anesteziji. To v praksi pomeni, da se v področje zobu injicira sredstvo, s katerim se učinkovito omrtvinči tkiva. Redkeje ter samo iz zdravstvenih razlogov pa se takšna storitev lahko opravi tudi v splošni anesteziji oziroma pod narkozo.

Odstranitev modrostnika

Oralna kirurgija omogoča tudi odstranjevanje modrostnika. To je operacija, pri kateri se odstrani neizrasel modrostni zob, ki je že pričel povzročati težave ali pa njegova pozicija oziroma lega predstavlja precej veliko nevarnost za nastanek težav v prihodnosti.

Zakaj je torej modrostnike dobro odstraniti? Do težav pri izraščanju modrostnih zob vodi nesorazmerje med velikostjo zob ter čeljusti. Ti nimajo namreč dovolj prostora, da bi lahko normalno zasedli svoj položaj. Posledično v čeljustni kosti ostanejo ujeti. Odstranitev enega ali pa več modrostnih zob je torej potrebna iz več razlogov, na primer zaradi vnetja sluznice, nastanka ciste, žariščnega vnetja, predvidenega protetičnega zdravljenja, okvare sosednjega zoba. Poseg se praviloma opravi v lokalni anesteziji. Sluznica nad neizraslim zobom se prereže ter odmakne. S svedrom se odstrani kost, ki zob oklepa, in nato se zob osvobodi. Po potrebi se zob lahko tudi prereže ter odstrani, in sicer s pomočjo posebnega vzvoda ali pa klešč.

Za oralno kirurgijo se na splošno štejejo vsi posegi, ki se izvajajo v ustih, na zobeh ali čeljustih.

Kdaj pride v poštev uporaba zobne proteze

Zobna proteza lahko pride prav v številnih situacijah. Življenje ljudi s tovrstnim pripomočkom za zobe pa v resnici ni dosti bolj drugačno v primerjavi z življenjem ostalih. Seveda pa je pogoj ta, da so z izborom ter izgledom svojih novih zob povsem zadovoljni in srečni.

Seveda na začetku pacienti s protezo za zobe potrebujejo kar nekaj časa, da se lahko dovolj dobro privadijo na spremembe v ustni votlini. Navaditi se morajo na primer na dovolj dobro izgovorjavo, primerno prehranjevanje. Ko pa se spremembe dokončno navadijo, lahko uživajo povsem polno življenje. Svojega nasmeha ne skrivajo več z roko ali pa kako drugače.

Zobna proteza je vrsta protetičnega pripomočka, ki se uporablja za nadomeščanje manjkajočih zob.

Dobra skrb za ustno higieno tudi v primeru uporabe zobne proteze

Ko zobna proteza enkrat postane del našega življenja, je seveda tako kot pri zdravih zobeh tudi v tem primeru potrebo zelo temeljito skrbeti za dobro ustno higieno. Proteza za zobe je narejena iz materialov, ki sicer zagotavljajo trpežnost in dolgo uporabo. Kljub temu pa ni večna. Če zanjo in za svoje dlesni torej ne skrbimo dovolj učinkovito, nam to lahko prinese kar nekaj težav.

Zobna proteza je izdelana iz umetnega materiala, iz akrilata, iz posebnih smol. Lahko pa je narejena tudi iz kovine. V osnovi se večina pacientov odloči za uporabo snemne zobne proteze, prav tako tudi za protezo, ki je podprta s pomočjo implantatov oziroma zobnih vsadkov.

Vrste zobnih protez

Zobna proteza se v osnovi deli na tri tipe. To so totalna snemljiva proteza, delna zobna proteza in zobna proteza na implantatih. Pri izgubi vseh zob se uporablja prvi tip. Ta nadomešča tako zobe kot tudi izgubljene zobne grebene. Če pacienti želijo, se jim lahko po puljenju vseh zob naredijo začasne proteze. Te pa ne potrebujejo toliko prilagajanja, kot to velja za stalno protezo.

Delna zobna proteza se uporablja za nadomeščanje dela manjkajočih zob. Je snemna in se jo lahko čisti ter vzdržuje izven ustne votline. Zobna proteza, ki je podprta z implantati, pa omogoča izjemno visoko kakovost življenja, in to tudi v visoki starosti.

V isti kategoriji: