Liposukcija je vrsta kozmetičnega postopka za odstranjevanje maščob

Liposukcija je vrsta kozmetičnega postopka za odstranjevanje maščob

July 14, 2022 Off By admin

Liposukcija je najpogosteje označena kot kozmetični postopek, ki učinkovito odstranjuje maščobe, katerih se sicer drugače ne zmoremo znebiti – niti z vadbo niti s pomočjo diete. Pri tem postopku navadno plastični kirurg naredi poseg na bokih, stegnih, trebuhu, zadnjici, hrbtu, rokah, pod brado in ne nazadnje na obrazu.

Seveda se liposukcija lahko opravlja še z drugimi plastičnimi operacijami, na primer z dvigom obraza, zmanjšanjem trebuha ali zmanjšanjem prsi.

Za liposukcijo je potrebno dobro zdravstveno stanje

Tudi pri liposukciji, tako kot to velja za vse druge vrste posegov, morate imeti povsem realna pričakovanja. Najprej se je treba pogovoriti s svojim izbranim kirurgom – o prav vseh dvomih in pomislekih. Pomembno je, da vam tovrstni strokovnjak predstavi tudi, kaj lahko s tovrstnim posegom pravzaprav pridobite.

Za liposukcijo morate biti v dobrem zdravstvenem stanju.
Za liposukcijo morate biti v dobrem zdravstvenem stanju, vendar se vseeno najprej posvetujte s kirurgom preden pa se odločite za poseg..

Ker je tudi liposukcija kirurški poseg, so z njo povezana najrazličnejša tveganja. Posledično morate biti v dovolj dobrem zdravstvenem stanju, ko se za poseg odločite. Zdravniki na sploh liposukcije ne priporočajo, če imate težave s pretokom krvi ali pa imate bolezni srca, šibek imunski sistem ali sladkorno bolezen.

Temeljito posvetovanje s kirurgom

Prvi korak, preden se odločite za liposukcijo, je torej temeljito posvetovanje s kirurgom. Z njim se je potrebno pogovoriti o ciljih, tveganjih, možnostih, prav tako o koristih in ne nazadnje še o stroških posega. Zastaviti mu je potrebno prav vsa vprašanja, ki se vam porajajo v mislih.

Če se boste torej odločili za liposukcijo, vam bo kirurg dal tudi jasna navodila, kako se nanjo dovolj dobro pripraviti. Tovrstna navodila lahko vključujejo tudi omejitev alkohola ter prehrane. Seveda je treba kirurga opozoriti še na morebitne alergije, ki jih imate. Obenem tudi o vseh možnih zdravilih. Najverjetneje boste morali nekaj tednov pred posegom prenehati jemati določeno vrsto zdravil.

Kje se lahko izvaja liposukcija?

 • Liposukcija je lahko izvajana v kirurškem centru ali pa v zdravniški ordinaciji.
 • Najprej pa se moramo seveda dobro prepričati o tem, da je izbrani kraj akreditiran in znan po profesionalnih standardih, varnosti pa tudi po odličnih rezultatih.
 • Že takoj po postopku boste lahko odšli domov, a morate poskrbeti, da vas nekdo odpelje domov.
 • Če pa vam bodo odstranili nekoliko več maščobe, je možno, da boste v ordinaciji oziroma v bolnišnici ostalo čez noč.

Katere storitve še omogoča estetska kirurgija?

Liposukcija je samo ena od storitev, ki jo omogoča estetska kirurgija. Na voljo so še druge. Izjemno priljubljene so na primer:

 • blefaroplastika,
 • korekcija ušes,
 • korekcija dojk,
 • lipoliza,
 • laserski tretmaji,
 • kemični piling in mezoterapija,
 • dermalna polnila,
 • ginekomastija,
 • abderoplastika.

Ginekomastija

Estetska kirurgija omogoča tudi povečanje prsnega tkiva pri moškem. Takšna storitev oziroma poseg se imenuje ginekomastija. Najpogosteje pa se vzrok zanjo skriva v preveliki telesni masi. Glede na samo velikost tkiva pa so primerni različni operacijski posegi.

Ginekomastija je povečanje prsnega tkiva pri moškem.
Povečanje prsnega tkiva pri moškem se imenuje ginekomastija.

Po posegu moški prejme kompresivni pas, ki ga mora nositi največ do 6 tednov. Občasno se vstavijo še dreni, ki se odstranijo nekje po treh dneh po posegu. Ko je v tem primeru govora o stranskih posegih, se najpogosteje izpostavi serom, hematom, ki ga je občasno potrebno tudi punktirati. Področje je po posegu lahko tudi asimetrično in neravno.

Botoks proti gubam

Ena od bolj priljubljenih storitev, ki jih ponuja estetska kirurgija, je zagotovo tudi botoks proti gubam. Ta je primeren tudi za moške, ker imajo močne mimične mišice, posledično pa več mimičnih gub, predvsem na področju čela pa tudi med obrvmi.

Botoks proti gubam za moške
Danes se za botoks odloča veliko moških, ker menijo, da jim ohranjanje mladostnega videza pomaga pridobiti konkurenčno prednost na delovnem mestu.

Dejstvo pa je, da se pri moškem tovrstnem tretmaju gubice ne zgladijo povsem. Tako se lahko ohrani naraven moški videz, ki poskrbi za ohranjanje mimike. Seveda pa poseg poskrbi za učinkovito blaženje utrujenega izgleda pa tudi jeznega pogleda.

Korekcija ušes

Estetska korekcija ponuja tudi korekcijo ušes. Vemo, da lahko štrleča ušesa precej velik problem predstavljajo pri otrocih. Ti lahko trpijo tudi zaradi zbadanja svojih vrstnikov. Prav tako ni prijetno odrasli osebi s štrlečimi ušesi.

Ženske lahko omenjeno stanje sicer dobro prekrijejo z lasmi, pri moških pa so takšna ušesa zaradi praviloma krajših frizur lahko precej večji problem. Na sploh lahko rečemo, da je korekcija ušes izjemno smiselna operacija. Poseg je povsem varen, ne traja prav dolgo časa, izvaja pa se ga v lokalni anesteziji.

Povečava dojk

Ne nazadnje estetska kirurgija ponuja tudi eno od izjemno priljubljenih storitev. To je korekcija dojk. Navadno gre za povečavo prsi, ženske pa se lahko odločijo tudi za zmanjšanje.

Vadba po korekciji dojk.

Na tem področju je torej največ operacij povezanih s povečanjem dojk. S pomočjo vsadkov se izboljša velikost, projekcija pa tudi sama konsistenca prsi.

V isti kategoriji: