Zdravljenje dihalnih poti z inhalatorjem

Zdravljenje dihalnih poti z inhalatorjem

December 30, 2021 Off By admin

Dostava zdravil prizadetim dihalnim potem in organom je pogosto izredno učinkovit način zdravljenja. To je še posebej opazno pri boleznih kot je astma. Če v dihalne poti dostavimo zdravilo v obliki meglice, pare in preko drugih delcev v zraku, je to neboleč in preprost način za olajšanje bolečin ter nelagodja v pljučih, zgornjem delu nosa ipd. Vse to je mogoče, če uporabimo inhalator, ki ga imamo vedno ob sebi. Poznamo pa tudi številne druge izvedbe omenjene naprave, ki jih lahko uporabljamo doma. Namenjene so bolj intenzivnemu zdravljenju kroničnih bolezni dihal, ki zahtevajo bolj dolgotrajno izpostavljenost določenim zdravilom.   

Zdravljenje pljuč z inhalatorjem

Glavni namen inhalatorjev je dostava zdravila neposredno v dihalne poti ali celo organ, kot so pljuča. Zdravljenje in lajšanje bolečin v pljučih je izredno pomembno za ljudi, ki trpijo za astmo. V hladnejših mesecih pa tudi veliko število posameznikov potrebuje inhalator, da se pozdravi raznih bolezni dihal in prehladov.

Z inhalatorjem lahko dostavimo zdravila v dihalne poti.

Trenutno so zelo popularni ultrazvočni inhalatorji. Te delujejo tako, da uporabljajo motorček, ki spremeni zdravilo iz tekočega stanja v megleno razpršilo. Pri tem ne potrebuje veliko energije, kar ga naredi zelo zanesljivega. Pri njegovi redni uporabi pa bomo potrebovali številne druge medicinske pripomočke v obliki dodatne opreme, kot so nadomestni filtri, inhalacijske maske, povezovalne cevi ipd.

Prenosni ultrazvočni inhalator

Prenosni ultrazvočni inhalatorji so na voljo v številnih velikostih. So kompaktne oblike ter za delovanje potrebujejo AA baterije. S seboj jih lahko prenašamo v žepu, nahrbtniku, torbici ipd. Omogočajo nam takojšnje olajšanje v primeru bolečin, zaprtih dihal, kašljanja in drugih težav povezanih z dihali. Novejši inhalatorji so opremljeni s senzorjem, ki napravo izklopi, ko je rezervoar prazen. Načeloma je mogoče tudi uporaba v ležečem položaju, vendar za kratek čas. Za otroke se priporoča inhalator, ki omogoča uporabo maske, adapterjem za nos, ustnik in druge dodatke – odvisno o bolezni oziroma težav in preferenc našega otroka.

Ultrazvočni inhalatorji spremenijo zdravilo iz tekočega stanja v razpršilo.

Stacionarni inhalatorji

Zdravljenje bolj hudih oblik dihalnih bolezni nam omogočajo številni medicinski pripomočki, ki zdravilo razpršijo do mesta vnetja oziroma žarišče okužbe. To je pomembno v primerih, ko nam bolezen povzroča hude bolečine ali nam ne pusti, da bi lahko normalno dihali. Nekatere bolezni, kot sta astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen, pa lahko dosežeta izredno nevarna stanja, ko potrebujemo bolj intenzivno terapijo.

Stacionarni ultrazvočni inhalatorji so idealni za zdravljenje težjih bolezni dihal. Delujejo tako, da večjo količino zdravila spremenijo v meglico, ki jo nato uporabnih vdiha. To tudi deluje terapevtsko, saj dalj časa zdravi prizadete dele dihalnih poti ali pljuč, kar močno olajša simptome bolezni.

Številne spletne trgovine imajo na voljo medicinske pripomočke, ki nam pomagajo pri lajšanju bolezni dihal. Vedno pa je priporočljivo, da poleg naprave vzamemo še dodatne filtre, saj jih bomo morali sčasoma zamenjati.

Ultrazvočna tehnologija je prijazna uporabniku

Velika prednost ultrazvočne tehnologije je v uporabi vibracij, da spremenijo tekoče zdravilo v meglico. Zato omenjeni tehnologijo pravimo ultrazvočna, saj kovinska ali keramična diafragma vibrira tako hitro, da je neslišna ljudem. To pomeni, da je inhalator izredno udoben za uporabo, saj ne povzroča glasnih zvokov, ki bi uporabnika motili. Ker ne uporablja grelcev in drugih potencialno nevarnih tehnologij, je izredno varen za otroke, kot tudi odrasle.

Inhalacijsko nego lahko opravimo s številnimi medicinskimi pripomočki, kot so inhalacijske mešanice. To so namenjene lajšanju simptomov številnih bolezni ter so tudi priporočene in varne za uporabo s strani otrok. Izbiramo lahko med številnimi mešanicami, ki jih inhalator spremeni v majhne aerosoli, ki lajšajo infekcije in druge težave. Mogoče je uporabiti fiziološko raztopino ali pa inhalacijske mešanice za preventivo in kurativo. V vsakem primeru vlažijo sluznico, čistijo dihalne poti in lajšajo bolečino. Obenem pa delujejo pozitivno na druge organe v našem telesu.

Medicinski pripomočki s pomirjajočim učinkom

Uporaba stacionarnega ultrazvočnega inhalatorja ima tudi številne druge prednosti poleg zdravljenja dihalnih poti. Pri delovanju se sproščajo negativni ioni, kar poveča dotok kisika do možganov. To je lahko izredno pozitivno za ljudi, ki trpijo za migrenami, glavoboli, stresom, težavami s spanjem ipd. Vse te težave so lahko tudi povezane s težkim dihanjem, zaradi astme ali druge bolezni.

Zdravilna olja in druga zdravila so veliko bolj fina, če jih v meglico spremeni ultrazvočni motorček. Tako je omenjeno meglico veliko lažje vdihniti. Zdravila pa tudi lažje in v večji količini dostopajo do prizadetega mesta v naših dihalnih poteh in organih.

Številni drugi medicinski pripomočki pa so tudi vedno priporočljivi, da jih imamo doma. Strokovnjaki priporočajo brezstične termometre, merilce krvnega tlaka in oksimetre za merjenje nivoja kisika v krvi.

V isti kategoriji: