Na okulistični pregled morajo tudi otroci

Na okulistični pregled morajo tudi otroci

October 6, 2022 Off By admin

Za malčke je pogosto vid povsem samoumeven. Ker drugačnega namreč ne poznajo, menijo, da je tisto, kar vidijo, povsem normalno. A četudi sami opazijo kakršno koli težavo z vidom, je najpogosteje sploh ne omenjajo svojim staršem oziroma skrbnikom. Zato je zanje še toliko bolj pomemben okulistični pregled.

Sicer pa je povsem jasno, da dojenčki ob rojstvu ne vidijo enako kot odrasle osebe. Njihova vidna ostrina, vidno polje, zaznavanje kontrastov in občutljivost na posamezne barve je namreč precej manjša v primerjavi z odraslimi ljudmi. Ko malček dopolni dva meseca, se mora praviloma dobro odzvati na staršev nasmeh. Pri nekaj mesecih pa mora že sam segati po predmetih. Okoli enega leta starosti pa naj bi otrok že pokazal na želeni predmet.

Za okulistični pregled otroka nikoli ni nikoli prezgodaj

Številni starši mlajših otrok se sprašujejo, kdaj je zanje primeren prvi okulistični pregled. Strokovnjaki pa na to odgovarjajo, da za pregled oči otroka pravzaprav ni nikoli preveč zgodaj. Še zlasti pa to velja, če starši oziroma skrbniki otroka sumijo, da ima malček težave z očmi oziroma vidom.

Okulistični pregled oči otroka
Za okulistični pregled oči otroka pravzaprav ni nikoli preveč zgodaj.

Očesni zdravnik torej lahko naredi pregled oči otroku, še preden ta spregovori. To pomeni, da otroke lahko na okulistični pregled peljemo že zelo zgodaj.

Razširjeni pregled oči za otroka

Nekoliko bolj razširjen okulistični pregled naj bi imel otrok tedaj, ko dopolni tri leta. V tem času se namreč lahko prepričamo, da se vid našega predšolskega otroka povsem normalno razvija ter da ni prisotnih nobenih očesnih bolezni ali pa seveda nasprotno. Če je potrebno po pregledu korigirati ter zdraviti težave pri razvoju vida, očesni zdravnik praviloma predpiše zdravljenje oziroma očala.

Razširjen okulistični pregled otroka, ko je star 3 leta
Bolj razširjen okulistični pregled naj bi imel otrok tedaj, ko dopolni tri leta.

Sicer pa je pregled oči za najmlajše družinske člane zlasti pomemben, ko ima otrok slabo razvito fokusiranje, ko njegove oči ne gledajo naravnost, ko njegova veka precej pogosto pada in ne nazadnje, če imamo v družini tudi sicer resne težave z očmi.

Otroške očesne bolezni

  • Pri otrocih je treba biti torej zelo pozoren tudi na njihov vid.
  • Če opazimo kakršne koli spremembe v povezavi s tem, se je treba nujno posvetovati najprej s pediatrom.
  • Zlasti to na primer velja, če malček bega z očmi gor in dol, so njegove oči pogosto solzne ali občutljive na svetlobo.
  • Prav tako se morajo starši s pediatrom nujno posvetovati, če se na očeh otroka pojavi rahla skorja ali pa si otrok svoje oči nenehno menca.

Kaj vse vam lahko ponudijo progresivna očala

V povezavi s težavami vida se zelo pogosto omenjajo tudi progresivna očala. To je torej vrsta očal s progresivnimi stopnjami. Vsebujejo tri različne vrste dioptrije in uporabniku tako omogočajo precej boljši vid pri krajših razdaljah, na primer pri branju knjige. Prav tako pri srednje dolgih razdaljah ter pri daljših razdaljah. Očal za različne vrste razdalj torej ni potrebno menjavati.

Progresivna očala vsebujejo tri različne vrste dioptrije
Progresivna očala vsebujejo tri različne vrste dioptrije in uporabniku tako omogočajo precej boljši vid pri krajših razdaljah, prav tako pri srednje dolgih razdaljah ter pri daljših razdaljah. Očal za različne vrste razdalj torej ni potrebno menjavati.

Dobro izbrana progresivna očala nam tako lahko omogočijo popoln prikaz slike, ravne črte ostajajo ravne, visoko resolucijo vida, spontan ter intuitivni vid, neovirano opazovanje še tako majhne podrobnosti v območju dosega rok ter seveda tudi širše.

Navajanje na uporabo progresivnih stekel

Seveda pa se na progresivna stekla ne zmoremo tako hitro privaditi. Potrebnega je namreč kar nekaj treninga. V času prilagajanja je na primer povsem normalno, da lahko prihaja do omotičnosti in celo do glavobolov. Kljub temu pa takšne težave praviloma zelo hitro minejo. Kmalu se lahko povsem navadimo na progresivna očala ter si tako zagotovimo dovolj oster vid, in to v prav vseh možnih situacijah.

Kako se navaditi na uporabo progresivnih očal?

Kaj pa, če si denimo progresivnih stekel ne želite oziroma jih morda sploh ne potrebujete? V tem primeru so zagotovo daleč najboljša rešitev kakovostna očala za blizu.

Različna očalna stekla za blizu

Glede na specifične potrebe ter težave nam v optiki lahko svetujejo najrazličnejša očalna stekla za blizu. Izberemo pa jih lahko glede na to, ali na primer čez dan uporabljamo več zaslona oziroma glede na to, koliko let štejemo.

Ne glede na samo izbiro stekel pa je zagotovo ključnega pomena tudi to, da z očali za računalnik svoje življenje učinkovito povežemo z današnjim svetom, ki je poln moderne tehnologije. S tem si dovolj dobro lahko zaščitimo svoje oči oziroma svoj vid. Vemo, da se pri večurnem delu za računalnikom pogosto pojavijo neprijetne bolečine v očeh, prav tako suhe oči ali pa trzanje vek. Kakovostna računalniška očala pa nam pomagajo reševati prav slednje.

V isti kategoriji: