Najboljši nasveti za izbiro sončnih očal

Najboljši nasveti za izbiro sončnih očal

September 25, 2023 Off By admin

Zlasti v poletnem času je dovolj kakovostna zaščita oči in primerna izbira sončnih očal ključnega pomena. Zavedate se, da je izbira sončnih očal izjemno pestra, zato je še toliko pomembneje, da preizkusite čim več različnih modelov. V prvi vrsti pa morate seveda dobro vedeti, za kakšen namen boste očala uporabljali. Morda vas zanimajo sončna očala z dioptrijo. V tem primeru boste morali izbiri nameniti še nekaj več pozornosti in seveda tudi časa.

A ne glede na vrsto sončnih očal, vam morajo ta zlasti ponuditi dovolj udobja in seveda tudi primerno funkcionalnost. To pomeni, da se vam morajo kar se da udobno prilegati na obraz. V nobenem primeru ne smejo biti pretežka in vam ne smejo lesti po nosu navzdol. Prav tako morajo imeti sončna očala dobro zaščito pred svetlobo, ki prihaja od strani in z vrha.

Sončna očala z dioptrijo so odlična rešitev za tiste, ki nosijo očala za izboljšanje vida, vendar želijo uživati v sončnih dneh brez težav.

Stekla pri sončnih očalih

Na voljo so tako organska oziroma plastična očalna stekla kot tudi mineralna oziroma steklena. Prednost slednjih je v tem, da so veliko bolj odporna na praske. Kljub temu pa se ob padcu prav tako lahko poškodujejo oziroma razbijejo. Kakovostna sončna očala pa vam morajo seveda predvsem nuditi 100 % UVA in UVB zaščito oči.

Ne glede na to, ali se zanimate za sončna očala z dioptrijo ali brez nje, so očalna stekla lahko v najrazličnejših barvah in prehajajočih odtenkih. Zatemnjena so lahko glede na vaše želje. Za večino takšnih očal je značilna 85 % zatemnitev.

Barve sončnih očal so zelo pogosto klasične – sive, rjave in sivo-zelene. Seveda so lahko očala za sonce tudi trendovska. Ta so obarvana – od 25 do 85 %. Strokovnjaki pa najbolj priporočajo sončna očala z dobro zatemnitvijo. S tem lahko namreč povečate zaščito svojih oči pred vse bolj škodljivimi sončnimi žarki.

Sončna očala z dioptrijo združujejo estetiko modnih sončnih očal s funkcionalnostjo dioptrijskih očal, kar omogoča jasen vid tudi v svetlih sončnih dnevih.

Materiali okvirjev za sončna očala

Če vas zanimajo sončna očala z dioptrijo, se boste morali seveda nujno pogovoriti tudi s strokovnjaki s tega področja. To je lahko optik. Za vam bo med drugim predstavil tudi materiale, ki se uporabljajo za izdelovanje okvirjev sončnih očal.

Na voljo so kovinski in plastični materiali za okvirje sončnih očal. Za kovinska sončna očala je značilno, da so izdelana iz lahkih zlitin ali pa iz titana. Vključujejo nosnike, ki pa jih lahko poljubno nastavite.

Najboljša optika v mestu

Ne glede na to, katera očala si želite imeti, je najbolje, da najprej poiščete mesto, kjer si boste lahko izbrali najbolj kakovosten pripomoček za svoje oči. To je optika. Pri nas je na voljo precej takšnih mest, zato bodite pri izbiri najustreznejše dovolj preudarni. Morda pa že vnaprej dobro veste, katera optika je v vašem mestu daleč najboljša izbira in seveda tudi zakaj.

Pri izbiri optike dajte velik poudarek tudi prijaznosti in ne zgolj strokovnosti optikov, ki vas bodo postregli v prodajalni in ki bodo za vas opravili določene meritve. Izkušeni, strokovno podkovani in obenem še prijazni optik za vas lahko izbere najboljša možna očala.

Optika ni le prostor, kjer lahko kupite in naročite očala po vašem okusu, ampak tam delujejo izkušeni strokovnjaki, ki nudijo tudi različne preglede.

Odlike dobro izbrane optike

Kaj pa, če ne veste, katera optika v mestu bi bila lahko za vas najboljša izbira? V tem primeru preverite nekatere pomembne dejavnike, ki vplivajo na sam izbor.

Preverite, ali je izbrana optika prepoznana tudi po svojem osebnem pristopu. Prav tako, ali pod svojim okriljem gosti dovolj strokovni kader z veliko izkušnjami, ali je ponudba optike dovolj dobra. Pozanimajte se, ali je cenovni izbor očal dovolj raznolik, ali je optika znana tudi po natančno izdelanih očalih. Ne nazadnje se pozanimajte, ali vam optika ponuja jamstvo za dober vid.

Pregled za očala pri optiku

Optika vam ne ponuja zgolj prodaje in izdelave izbranih očal, temveč zaposleni strokovnjaki opravljajo tudi različne preglede oziroma meritve. K optiku se lahko odpravite na pregled za očala.

Zlasti pred nakupom korekcijskih očal je ključnega pomena, da opravite tudi pregled za očala. V tem primeru vam v optiki izmerijo dioptrijo. Prav tako optik pridobi čisto vse podatke, ki so pomembni za najboljšo izbiro in naročilo korekcijskih očal. Na takšen način si lahko izberete korekcijska očala, ki bodo odlično služila svojemu namenu.

Pregled vida navadno traja največ pol ure. Tudi sicer so redni pregleda vida za vas ključnega pomena, da lahko vaše oči ostanejo zdrave, vid pa ohrani primerno ostrino. Redni pregledi za oči se priporočajo na vsake dve leti, saj se oči na sploh skozi čas lahko zelo spremenijo.

V isti kategoriji: