Otroci v kuhinji

February 4, 2015 Off By admin

Kuhanje je bilo včasih tesno povezano z ženskih spolom, vendar danes vemo, da so vrhunski kuharji ravno moški. Zaradi tega se dandanes že otroci radi poigravajo z različnimi sestavinami, medtem, ko spremljajo starše, kako kuhajo. Prav tako spoznavajo prve kuharske veščine v osnovni šoli, ponekod pa že v vrtcih. Za otroke je kuhanje seveda ena sama velika zabava, saj so na koncu ponosni, da lahko pomagajo. Otroci so nadvse ustvarjalni, zato lahko starši ravno takšne trenutke izkoristijo za učinkovito učenje.

loncek-kuhaj

Mogoče so nekateri še vedno mnenja, da se otrok ne sme igrati s hrano. Naj poudarimo, da otroško kuhanje nikakor ni igranje s hrano, marveč spoznavanje različnih sestavin. Poleg vsega se otrok med kuhanjem uči zdravega načina prehranjevanja. To je danes vsekakor ključnega pomena za zdravo življenje. Le tako bo otrok pričel ceniti hrano in sestavine ter kaj je zanj dobro. Otrok lahko v kuhinji dobi samozaupanje in nekakšno odgovornost. Ves čas sodelujejo pri pripravi preprostih kuharskih receptov, kar je dobro tudi za ustvarjanje družinskih vezi.

Na svetu obstaja veliko ljudi, ki ne kuhajo radi, vendar je to le posledica tega, da v otroštvu niso imeli priložnost spoznati kuharske mojstrovine. V primeru, da otroke vključite v kuhanje, bo to v prihodnosti gotovo poplačano, saj bo znal poskrbeti zase. Otroci se med kuhanjem učijo matematičnega računanja (količine), ustvarjalnosti ter seveda krepijo jezikovni zaklad. Danes je takšno znanje neprecenljivo.

Otroka morate v kuhinji (http://www.loncekkuhaj.si/) pohvaliti in mu pokazati, kaj je prav in kaj ne. S kuhanjem boste krepili njegov skupinski duh in ga naučili delitve vlog ter odgovornosti. Kuhanje je za otroke vedno zabavno, zato mu pustite, da se tudi popacka. Zaradi tega izberite primerne recepte, ki so prilagojeni za kuhanje z otroci. Na prvem mestu je seveda varnost in veliko prostega časa. Nikakor naj se vam ne mudi, saj lahko otrok zaradi pritiska razvije odpor do učenja v kuhinji.

Kuhanje z vašim malčkom je lahko ena najbolj zabavnih opravil, ki jih boste počeli v prostem času. Pokažite mu zaupanja, imejte določeno odgovornost in ga naučite lahkih otroških opravil. Zabavno bo!

V isti kategoriji: