Učinkovita partnerska psihoterapija

Učinkovita partnerska psihoterapija

September 13, 2020 Off By admin

Kakovost vašega bivanja je v veliki meri odvisno tudi od tega, kako dobro se razumete s svojimi bližnjimi. Zlasti je pomemben odnos z vašim partnerjem in otroki. Če se z njimi malo pogovarjate in jim ne namenjate dovolj pozornosti, je velika verjetnost, da se bodo slej ko prej pojavile težave. Te lahko hitro postanejo tako velike in nerešljive, da si boste morali poiskati strokovno pomoč.

Partnerska psihoterapija je odlična rešitev, če opažate preveliko nerazumevanje svojega partnerja. Čeprav mislite, da boste težave odpravili sami, je bolje, da vam pri tem vzporedno pomaga nekdo, ki ima lahko povsem drugačen pogled kot vi sami. Takšna terapija vam bo morda pomagala najti povsem drug pogled na odnos in vas vsekakor naučila veliko novega. A ključ do uspešne terapije je ustrezna izbira strokovnjaka.

Ustrezen strokovnjak za partnerske težave

Partnerska psihoterapija je samo ena od storitev, ki vam jo pri nas ponuja kar nekaj priznanih terapevtov. Dobrega terapevta vam lahko predlagajo vaši bližnji, ki so s tem že imeli izkušnje ali pa si ga poiščete kar sami. Odlične možnosti vam ponuja tudi splet, na katerem vam je na voljo nekaj kontaktov, ki vas bodo pripeljali na naslov primernega psihoterapevta.

Partnerska psihoterapija
Partnerska psihoterapija je samo ena od storitev, ki vam jo pri nas ponuja kar nekaj priznanih terapevtov.

Ko se boste s strokovnjakom za reševanje partnerskih težav srečali prvič, boste lahko že dobili občutek, ali je primeren za vas. Eden od ključnih dejavnikov za učinkovite rezultate je tudi dobro ujemanje z izbranim psihoterapevtom. Če bosta s partnerjem ugotovila, da z izbranim strokovnjakom nikakor ne morete priti na isto frekvenco, je bolje, da ga zamenjate.

Obiskovanje partnerske psihoterapije

Na začetku bo partnerska psihoterapija potekala pogosteje. Morda se bosta s partnerjem pri psihoterapevtu nahajala tudi večkrat na teden. Ko se bodo pokazali prvi rezultati, pa bodo srečanja vse redkejša. Strokovnjak vaju bo natančno analiziral, na podlagi vajinega odnosa vama bo predlagal najustreznejše rešitve, ki se jih bosta morala držati tudi v domačem prostoru.

Nerazumevanje med različnimi člani
V družinah pogosto prijaha do nerazumevanja med različnimi člani.

Med drugim vama bo psihoterapevt zagotovo omenil, kako pomembno se je pogovarjati in na kakšen način. Najpogosteje je prav slaba oziroma neprimerna komunikacija tista, ki pripelje do tega, da se odločimo za partnersko terapijo. Če jo želimo izboljšati, pa je potrebno zelo veliko truda in vložene energije in to iz obeh strani.

Družinska psihoterapija je odlična rešitev za vse člane

V družinah pogosto prijaha do nerazumevanja med različnimi člani. Če je nerazumevanje preveliko, se pogosto zgodi, da določeni družinski člani med seboj sploh ne govorijo. To pa ne nazadnje lahko pripelje tudi do ločitev in podobnih kriznih situacij.

Odlična rešitev za sprotno reševanje težav v družini je družinska terapija. Pomembno je, da so na takšni terapiji prisotni prav vsi družinski člani, saj dobri rezultati zagotovo pridejo hitreje na plan. A včasih je določenega člana družine zelo težko prepričati v to, da bi skupaj z vami obiskal strokovnjaka, ki bi lahko na primeren način rešil vsa nerazumevanja in druge vrste težav.

Najpogostejši razlogi za družinsko terapijo

Družinska terapija lahko na hiter in učinkovit način pomaga rešiti tudi zahtevnejše težave. Za to obliko terapije se najpogosteje odločajo starši, ki imajo težave s svojimi otroki. Še posebej zahtevni za obvladovanje so najstniki oziroma mladostniki, ki večino časa doma preživijo brez nadzora svojih staršev. Ker starši čez dan delajo, otroci pa so zato neredko prepuščeni sami sebi, lahko še toliko hitreje pride do nezaželenih težav.

Vaša družina ni več takšna, kot je bila
Če se vam torej zdi, da vaša družina ni več takšna, kot je bila, boste morali poiskati ustrezno rešitev.

Starši pogosto nad otroki popolnoma izgubijo nadzor. Ena od največjih težav je ta, da se otroci popolnoma zaprejo vase in s starši niti ne želijo govoriti. Po drugi strani pa je za takšne najstnike neredko še značilno, da si poiščejo slabo družbo. Ta jih ne nazadnje lahko privede celo do kakšne hujše odvisnosti.

Izbira družinskega terapevta

Če se vam torej zdi, da vaša družina ni več takšna, kot je bila, boste morali poiskati ustrezno rešitev. Najprej se s posamezniki doma poskušajte pogovoriti. Najprej z vsakim posebej, nato še v skupini. Morda se kdo od članov družine sploh ne bo želel pogovarjati. V tem primeru mu lahko napišite pismo. Če se tudi n ato ne bo odzval, začnite z iskanjem ustrezne pomoči, ki vam jo lahko ponudi dobra družinska terapija.

Izbrani družinski terapevt vas bo povabil na prvi sestanek. Če se ga kdo od članov družine ne bo želel udeležiti, strokovnjaka kar preko maila ali po telefonu vprašajte, kako bi takšnega člana najlaže prepričali v obisk družinskega terapevta. Dober terapevt z veliko izkušnjami in znanjem vam bo zagotovo učinkovito svetoval.

V isti kategoriji: